"Een op maat gemaakt touwkunstwerk dat jij met je vrienden of collega's inschildert." 


Eén van de dingen waar ik bekend om sta zijn mijn touwkunstwerken. Deze werken worden, nadat ze eerst door mij met de hand ontworpen en getekend zijn, voorzien van een touwlijn die op de getekende lijn wordt gelijmd. Ik maak het touwkunstwerk zo dat het - afhankelijk van de wensen van de klant en de grootte van de groep - uit talloze delen (canvasboards) bestaat. Deze canvasboards worden vervolgens door de groep die het touwkunstwerk afneemt ingeschilderd. Deze manier van kunst maken heet ook wel 'co-create', het samenwerken aan één kunstwerk.  

Hoe wordt een touwkunstwerk gemaakt? 

 

Fase 1: Het creëren en ontwerpen van een line-art afbeelding. 


  Als er wordt gekozen voor een door mijzelf gemaakt ontwerp of voor een (persoonlijke) foto die ik mag verwerken tot een line art afbeelding dan begint dat altijd bij de tekentafel. Een ontwerp bedenken tot het uiteindelijke werk dat op het kunstwerk komt te staan, kost veel tijd. In beide gevallen moet ik het ontwerp zo opmaken dat er een line art afbeelding uitkomt. Deze lijnen kan ik dan later als ik het ontwerp heb opgeschaald en op de canvasboards teken, beplakken met touw.

Fase 2: Het schalen van de afbeelding.

Na het ontwerpen van de line art afbeelding, scan ik deze in en print ik deze uit in het gewenste formaat van het kunstwerk. Vervolgens trek ik deze print over op de verschillende canvasboards met de hulp van transferpaper. De lijnen van de uitgeprinte versie staan nu op de canvasboards. Daarna is het zaak om deze getekende lijnen te gaan beplakken met touw. 


Fase 3:  De lijnen voorzien van touw. 


Bij de derde fase voorzie ik de door mij getekende lijnen van het kunstwerk van een touwlijn. Hier zit veel tijd en aandacht in. Wist je dat ik alle touwtjes met de hand op maat knip? Zo kan ik betere lijnen of scherpere bochten maken.

 Omdat de canvasboards los van elkaar kunnen (omdat iedereen zijn eigen canvasboard verft) vraagt dit veel concentratie en geduld. Als de lijnen met touw zijn beplakt is het kunstwerk klaar om door de afnemende partij ingeschilderd te worden.

Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op. 

Voorbeelden touwkunstwerken

'Armoede'

Een ontwerp door mij gemaakt rondom het thema 'armoede'. Dit is wat armoede doet: het isoleert. Het hongerige schaapje staat alleen op een eiland. De 'dikke' wollige schapen kijken toe. Ingeschilderd door acht collega's van Tot Heil Des Volks. 60 bij 94 cm. 

'Be Free'


Als afscheid van haar werk vroeg deze klant een portret van haar te maken. Ingeschilderd door dertien van haar meest close vrienden en familie. 74 bij 120 cm.