Hoe het begon: Het uitzagen van Jezus

(Deel 1)

Begin de december zaagde ik deze enorme Jezus (180 bij 120 cm) uit een houten plaat. Het ontwerpen,  tekenen en zagen kostte mij drie dagen werk en kijk eens hoe tof het eruit ziet. Toen het af was had ik nog geen idee wat ik ermee ging doen. Dat veranderde toen iemand zei 'het is een mooi sjabloon om te spuiten'. En zo geschiedde. 

Aankondiging 'Terugkomst Jezus' & mysterieuze verschijningen in Nijkerk

(deel 2)

Een aantal weken later was Jezus, na een eerder door mij geschreven persbericht (zie hieronder) op verschillende plekken verschenen in Nijkerk. 

Ik legde namelijk in de nacht van 15 op 16 december op acht prominente plekken deze Jezusplaat op de grond waarna ik er met krijtverf overheen spoot. Daaronder schreef ik 'Leave me Puzzled' als een verwijzing naar het komende kunstproject 

Geliefden,


“Na een kleine tweeduizend jaar sinds mijn ten hemelvaring heb ik besloten om terug te keren naar de aarde. Er is, sinds ik weg ben, een hoop veranderd en dat baart mij grote zorgen. Wellicht kent u mij nog, of herkent u mijn gedaante als ik het door mij zo geliefde Nijkerk aandoe.

U hoeft mij niet te zoeken. Ik zal komen als een dief in de nacht en ik beloof u dat u mij niet kunt missen. Andersom moet ik zeggen dat ik dat wel heb gedaan: Ik heb u gemist. Ongeacht hoe u over mij denkt. Ik hoop u dan ook snel te ont-moeten, van hart tot hart.
Jezus van Nazareth.

Jezus verzaagd en opnieuw gemaakt 

(deel 3)


Nadat ik Jezus op acht prominente plekken in Nijkerk op de straat had gespoten kon ik dan eindelijk beginnen aan deel twee van het plan namelijk: Het kunstwerk zelf. Ik zaagde 'Jezus' in honderdtwintig stukken, verfde al deze stukken wit en timmerde een grote houten doos waar ik de woorden 'Leave me puzzled' op schreef. Deze woorden waren eerder ook al te vinden onder de 'spraypainted' Jezus die de straten van Nijkerk vulden. 


De honderdtwintig stukken deelde ik uit aan willekeurige voorbijgangers in Nijkerk (en omstreken) met de vraag of ze deze terplekke zouden willen inschilderen. Goud en blauw. Naar eigen inzicht. Het zou iets worden voor.. 'een kunstproject'. Meer zei ik niet. 

Onthulling kunstwerk

(deel 4)

Aan dit kunstwerk hebben honderdtwintig mensen meegewerkt. Anders gezegd: Honderdtwintig mensen hebben, zonder dat zij van te voren wisten wie ze maakte of hoe het eruit zou komen te zien, elk een stuk van Jezus ingeschilderd. De onthulling van dit kunstwerk vond plaats bij Streams Brink42, een eet en ontmoetingsgelegenheid in Nijkerk. Het kunstwerk is te koop.

Bij interesse of bezichtiging neem contact op via het contactformulier.

Bent u benieuwd waarom ik dit werk maakte? Klik dan op de knop hieronder en surf naar 'In het hoofd van de kunstenaar'