Twee jaar geleden maakten ik samen met mijn vader en driehonderd festivalbezoekers van het Graceland Festival dit enorme kunstwerk. De bezoekers konden één van de 300 plankjes van dit kunstwerk beschilderen en op de laatste dag van het festival volgde de onthulling.  Het prachtige kunstwerk waar zo’n driehonderd festivalbezoekers toendertijds zo hun best op hadden gedaan kwam na het festival terug en werd opgehangen aan de buitenmuur van ‘de geitenschuur’, één van de loodsen van De Eemlandhoeve. Daar hang het te vergaan. Daarom is er een crowdfundingsactie gestart om dit enorme werk opnieuw te maken.

You don´t have to fight for a place at the table wordt - ´The Table´

Een update

Na een succesvolle crowdfunding gingen Martijn en ik, die samen een bedrijf hadden in ´experiences´ onder de naam ´Barmhart´ aan de slag met het maken van de omlijsting. Hier zijn wij een flinke zes maanden mee bezig geweest!  ook omdat deze lijsten zeg maar niet echt te koop zijn bij IKEA en wij de constructie zo wilden maken dat deze uit elkaar kan.

Terwijl wij bezig waren met het raamwerk werd er naarstig gezocht naar een laatste honderd deelnemers om de resterende plankjes te beschilderen. Vluchtelingkinderen, jeugdgedetineerden, en scholen werden ingeschakeld en iedereen droeg zijn steentje bij. Het kostte ons - zelfs na de crowdfunding - nog ruim een jaar om het hele project ingeschilderd te krijgen.

En toen.. Toen stopte Martijn en ik met Barmhart....


Het stoppen van 'Barmhart' hing samen met mijn eigen transitie wat betreft het christelijk geloof. Ik ben van een God als (enige) waarheid veranderd naar een God(sbeeld) van waarde en ben dankbaar dat God zich in die zin heeft bevrijd uit mijn hoofd en uit mijn 'weten'. Ik mag nu een acceptatievol leven leven met een God die 'kan waaien wat ze wil en altijd om ons is.' Het zoeken is voorbij; de aanwezigheid van (de) liefde is gevonden. Door al deze veranderingen had ik zelf ook wat tijd nodig om weer verbonden te raken met dit project.

Die verbondenheid ontstond toen ik met iemand mijn worsteling deelde over de tekst die op dit kunstwerk staat: You don't have to fight for a place at the table. Ik ben daar anders over gaan denken. Met 'THE' table bedoelde ik vier jaar geleden Gods tafel. Dat je daaraan altijd welkom bent. Nu geloof ik zeker dat je altijd welkom bent bij God, alleen met de christelijke versie waar ik destijds in geloofde kon ik die tekst niet meer rijmen. Het herinnerde mij aan een Godsbeeld die ik te weinig inclusief vond terwijl in nu een geloofsbeeld heb dat veel groter is.

Van 'The table' naar 'This table'

Daarom heb ik besloten om de tekst op het kunstwerk iets te veranderen. Inplaats van 'You don't have to fight for a place at THE table' wordt het nu 'You don't have to fight for a place at THIS table'. Dat zegt veelmeer over het verlangen van de mensen die hebben meegedaan om zo´n soort tafel te maken - er zijn voor onze medemens. 

Hoe nu verder?

Het kunstwerk staat op de planning om aankomende zomer gereleased te worden. Het kunstwerk moet nu nog geepoxyed worden en alles moet nog in elkaar worden gezet. Dat is echt heel veel werk. Kortom: Ik houd je op de hoogte.