"Een op maat gemaakt touwkunstwerk dat jij met je vrienden of collega's inschildert." 


Eén van de dingen waar ik bekend om sta zijn mijn touwkunstwerken. Deze werken worden, nadat ze eerst door mij met de hand ontworpen en getekend zijn, voorzien van een touwlijn die op de getekende lijn wordt gelijmd. Ik maak het touwkunstwerk zo dat het - afhankelijk van de wensen van de klant en de grote van de groep - uit talloze delen (canvasplankjes) bestaat. Deze canvasplankjes worden vervolgens door de groep die het touwkunstwerk afneemt ingeschilderd. Deze manier van kunst maken heet ook wel 'co-creatie', het samenwerken aan één kunstwerk.  

Voorbeelden touwkunstwerken

Een ontwerp door mij gemaakt rondom het thema 'armoede'. Dit is wat armoede doet: het isoleert. Het hongerige schaapje staat alleen op een eiland. De 'dikke' wollige schapen kijken toe. Ingeschilderd door acht collega's van Tot Heil Des Volks. 60 bij 94 cm. 

Een kunstwerk gemaakt voor Stichting Zeldzaam. Een organisatie die zich inzet voor kinderen met een zeldzame ziekte. De vijfendertig! plankjes, met touw belegd, zijn door evenveel kinderen ingeschilderd. Dit werk is 125 bij 175 cm groot!

Als afscheid van haar werk vroeg deze klant een portret van haar te maken. Ingeschilderd door dertien van haar meest close vrienden en familie. 74 bij 120 cm. 

Hoe wordt een touwkunstwerk gemaakt? 

Fase 1: Het creëren en ontwerpen van een line-art afbeelding. 


  Als er wordt gekozen voor een door mijzelf gemaakt ontwerp of voor een (persoonlijke) foto die ik mag verwerken tot een line art afbeelding dan begint dat altijd bij de tekentafel. Een ontwerp bedenken tot het uiteindelijke werk dat op het kunstwerk komt te staan, kost veel tijd. In beide gevallen moet ik het ontwerp zo opmaken dat er een line art afbeelding uitkomt. Deze lijnen kan ik dan later, als ik het ontwerp heb opgeschaald en op de canvasplankjes heb getekend, beplakken met touw.

Tijdsduur: 2 uur


Fase 2: Het schalen van de afbeelding.

(Het A4 ontwerp is een werk van 120 bij 80 cm geworden) 


Na het ontwerpen van de line art afbeelding (a4) schaal ik deze op naar het gewenste formaat van het uiteindelijke kunstwerk. Daarna print ik de opgeschaalde versie uit en leg ik deze op de verschillende canvasplankjes. Vervolgens trek ik de lijnen van de uitgeprinte versie over op de canvasplankjes met de hulp van transferpaper. Het resultaat is dat de lijnen van het ontwerp dan vervolgens op de verschillende canvasplankjes staan klaar om beplakt te worden met touw.

Tijdsduur: 2 uur

Fase 3:  De lijnen voorzien van touw. 


Bij de derde fase voorzie ik de door mij getekende lijnen van het kunstwerk van een touwlijn. Hier zit veel tijd en aandacht in want wist je dat ik alle touwtjes met de hand op maat knip? Zo kan ik beter haakse lijnen of scherpere bochten maken.

 Omdat de canvasplankjes allen los van elkaar kunnen (omdat iedereen zijn eigen canvasplankje verft) vraagt dit veel concentratie en geduld. Als de lijnen met touw zijn beplakt is het kunstwerk klaar om door de afnemende partij ingeschilderd te worden.


Tijdsduur: 8 uur